Parasta mahdollista hoivaa

Vuoden verran Attendon Itä-Suomen alueen MAPA® -kouluttajana toiminut Terhi Hyvärinen arvostaa turvallisuuden tunnetta, joka syntyy mahdollisten riskitilanteiden hyvästä ennaltaehkäisystä ja ihmisarvon kokemuksesta.

– Oman yksikön ja alueen koulutusten kokemukset ovat olleet aivan äärimmäisen hyviä. MAPA®n periaate on haasteellisen käyttäytymisen ennalta ehkäiseminen ja hallinta. Pyritään siihen, ettei mennä tilanne edellä, vaan pystymme tarjoamaan asukkaillemme parasta mahdollista turvaa, hoivaa ja huolenpitoa.

Toiminnan pitää olla kaikille turvallista

MAPA® pyrkii siihen, että se ei tuota kipua kenellekään, ei tekijälle eikä kohteelle. Hyvärinen pitää MAPA® – käytäntöjä hyvin asiakaslähtöisinä ja monikäyttöisinä, ne sopivat hoiva-alalle erinomaisesti. Hän on ensimmäisen ryhmän Attendolle koulutettuja MAPA® -kouluttajia ja Attendon Kotiniemen hoivakodin johtaja.

– Kaikki lähtee ennaltaehkäisystä. Käsittelemme verbaalista-, nonverbaalista- ja paraverbaalista viestintää. Lähdemme liikkeelle siitä, miten omalla toiminnallamme voimme ennalta ehkäistä tai jopa laukaista tilanteita, ennen kuin ne päätyvät haastaviksi riskitilanteiksi.

Hyvärisen työpaikalla pyritään asiakaslähtöisyyteen. Hän muistuttaa, että haasteellista käytöstä voi esiintyä muillakin kuin asiakkailla, esimerkiksi omaisilla tai muilla läheisillä ihmisillä. Ja paras käytäntö löytyy, kun henkilökunta voi omalla rauhallisella toiminnalla ja viestinnällä laukaista tilanteet ennen kuin ne kehittyvät liian pitkälle.

– Joskus tarvitaan myös fyysisiä toimenpiteitä. Sanon työntekijöilleni ja koulutettaville, että näitä asioita on kerrattava ja fyysisiä taitoja harjoiteltava, vaikka niitä ei jatkuvasti tarvitsisikaan päivittäisessä työssä. MAPA® -taidot pysyvät paremmin mielessä, kun ne kerrataan säännöllisesti. Me saamme 16-tuntisesta koulutuksesta eväät, millä voimme rakentaa lisää omaa ammattitaitoamme. Koulutuksen jälkeen on kerrattava ja harjoiteltava.

Ihmisarvoinen loppuelämä

Hyvärinen ei tiennyt tarkkaan mihin ryhtyi, kun kouluttautui kouluttajaksi, mutta nyt jälkikäteen on äärimmäisen tyytyväinen. Samalla kouluttajakoulutus antoi vaihtelua omaan työhön. Hän kokee onnistuneensa, kun asiakkaalle pystytyään tarjoamaan parasta mahdollista hoivaa, huolenpitoa ja turvaa.

– Omalla toiminnallamme pystymme tuomaan asiakkaalle kokemuksen, että hän on tärkeä ja hänen ihmisarvonsa on aivan samanalainen kuin kenellä tahansa muulla. Toivon, ettei kukaan asiakkaistamme kokosi alisteista roolia meihin hoitajiin nähden. Ikä, tausta tai sukupuoli ei muuta ihmisarvoamme. Kaikki ansaitsevat vain sitä parasta!

MAPA® -koulutus sopii kaikille

Terhi Hyvärisen mielestä koulutus on aina hyvästä ja hänen mukaansa MAPA® -koulutus sopii kaikille segmenteille. Hyvä ennalta varautuminen tilanteisiin takaa sen, että ne on helpompi ottaa vastaan ja toimia ammattimaisesti. MAPA® -taidot vahvistavat myös purkutilanteiden käsittelyä ja tilanteista ylipääsemistä kaikkien osapuolten kannalta.

– Purkutilanne on aina oppimisen tilanne, hän korostaa.

– Minä rakastan vanhustyötä. Ikäihmiset ovat minun juttuni. Se, että pystyn omalla toiminnallani tarjoamaan hyvän loppuelämän, on paras palkka tästä työstä.

 

Teksti: Nina Kellokoski

Jaa uutinen:

Facebook
Twitter
Sähköposti
WhatsApp
Skip to content