Ennaltaehkäisevä lähestymistapa haastavan käytöksen välttämiseksi dementiaa sairastavalla

Lähikuva hoitaja pitää vanhuksen käsistä hellästi

Käyttäytyminen johtuu yleensä ympäristöstä tai ihmisistä ympärillämme. Tilanne ei ole erilainen dementiaa sairastaville, olipa kyseessä Alzheimerin tauti tai jokin muu kognitiivinen heikentymä. Heidän aivojensa tapa käsitellä aistien signaaleja ei kuitenkaan ole heidän hallinnassaan.

Tämä voi usein johtaa kaksinaismoralismiin, kun dementiaa sairastavat henkilöt osoittavat käytöstä, jota pidetään sopimattomana. Samat teot, jotka eivät ole hyväksyttyjä terveellä ihmisellä, usein hyväksytään dementiaa sairastavilta.

Kun dementiaa sairastava henkilö käyttäytyy epätoivotusti, tarvitaan tilanteen helpottamiseksi yleensä empatiaa ja taitoa. Hoitohenkilökunnalla ei aina ole tätä kykyä, ja tämän seurauksena sen sijaan, että autettaisiin henkilöä käsittelemään käytöstä, lähestymistapa muuttuu liian määrääväksi:

”Et saa tehdä tuota.” ”Et voi mennä sinne.” ”Sinun täytyy lopettaa.” Yleisesti jonkun tahdon loukkaaminen tai heidän alentuva kohtelu vain kärjistää ongelmaa ja voi vaikuttaa kielteisesti henkilön hyvinvointiin. Kuitenkin, jos ”epätoivottava” ja joskus aggressiivinen käytös voidaan välttää, on kaikilla miellyttävämpiä vuorovaikutuksia, ja yksilön hyvinvointi voidaan maksimoida.

Tyypillisesti, mutta ei aina, ympäristössä tapahtuu jotain, mikä laukaisee käytöksen. Tämän laukaisimen tai laukaisimien tunnistaminen on avain syyn poistamiseen. Olitpa auttamassa perhettä hoitamaan läheistään kotona tai työskentelemässä hoivakodissa asuvien ihmisten kanssa, ”dementiaetsivänä” toimiminen on taito, joka kannattaa kehittää.

Aloita tarkkailemalla ympäristöä. Kiinnitä huomiota ääniin, lämpötilaan, muihin ihmisiin ja heidän käyttäytymiseensä. Huomioi kaikki asiat, jotka saattavat vaikuttaa. Dementiaa sairastavalla käytös toistuu usein, joten kirjaa havaintosi ylös ja kiinnitä huomioita:

  • Kellonaika
  • Mitä hän juuri teki ennen käytöksen ilmenemistä
  • Kenen seurassa hän oli
  • Mitä hän söi, mukaan lukien ruoka, lääkkeet ja nesteet

Etsi toistuvia kaavoja ja keskustele havainnoistasi kollegoiden kanssa.

On myös hyödyllistä tarkastella yksilöä, jotta ymmärrät paremmin heidän mieltymyksiään ja vastenmielisyyksiään. Tämä yhdessä heidän elämänhistoriansa kanssa usein tarjoaa vihjeitä.

Käytöksen laukaisevat tekijät voivat aiheuttaa vihaa ja aggressiota, ja vaikka jotkut niistä voidaan helposti korjata, vaativat toiset huomattavaa havainnointia, analyysiä ja luovuutta. Muista, että kaikki tilanteet edellyttävät empatiaa, ja muista kohdella yksilöä niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan; tämä auttaa sinua ylläpitämään näkökulmaa tarjoamaasi hoitoon.

Kun sovellat havaintosi käytäntöön, epätoivotun käytöksen määrä vähenee, mikä varmistaa kaikkien hyvinvoinnin hyödyn ja välttää mahdollisia kriisejä.

 

Jaa uutinen:

Facebook
Twitter
Sähköposti
WhatsApp
Skip to content